wtorek, 21 maja 2013

Krem kataloński wersja I

Crema catalana – tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki  Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi karmelizowany cukier.Jest bardzo podobny do francuskiego crème brûlée, jednak w odróżnieniu od niego jest przygotowywany na bazie mleka, a nie śmietany
W Katalonii jada się go najczęściej w dzień świętego Józefa (19 marca)
Mo ja propozycja dla was-Krem kataloński wersja I ( na bazie samego mleka bez pieczenia w kąpieli wodnej) jest prosty pyszny i bardzo słodki.
Składniki:

800ml mleka
cukier waniliowy,
laska cynamonu
skórka z cytryny,
skórka z pomarańczy,
6 żółtek,
250 g białego cukru,
5 dkg mąki ziemniaczanej
3 łyżki brązowego cukru (trzcinowego).

Wykonanie:
W garnku podgrzać 600 ml mleka, cukier waniliowy, cynamon i skórki z cytryny i pomarańczy. Doprowadzić do zagotowania, wyjąć cynamon.
W miseczce ubić żółtka z cukrem na puszysty krem . Wlewać cienkim strumieniem do żółtek z cukrem zagotowane mleko cały czas mieszając. Na wierzchu utworzy się piana, która należy zebrać. W pozostałym zimnym mleku rozpuścić makę ziemniaczaną.dodać do wcześniej przygotowanej masy mleczno jajecznej i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia
Przelać krem do żaroodpornych miseczek wstawić do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, posypać po powierzchni kremu cukier trzcinowy i powrotem wstawić do piekarnika, tym razem nastawiając go na funkcję grillowania, tak, aby cukier mógł stopnieć i stać się twardą,karmelową skorupką. Podawać ciepłe.Uwaga jest bardzo gorące!!!!






 przepis zgłaszam do akcji

1 komentarz:

  1. robiłem i jadłem (tylko z innego przepisu) ten kremik,pychotka :)

    OdpowiedzUsuń