wtorek, 21 maja 2013

Krem Gianduia-czekoladowo-orzechowy

Dziś mam dla was propozycję z Akademii Barilla. Powstała w roku2004 z siedzibą w sercu Parmy. Za główny cel postawiła sobie podkreślenie roli kuchni włoskiej oraz ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Ich biblioteka gastronomiczna gromadzi ponad 10 000 publikacji książkowych i nadzwyczajną kolekcję kulinarnych jadłospisów. Ja mam do wypróbowania kilkanaście przepisów chyba z jednym z najwdzięczniejszych produktów w kuchni- z czekoladą
W pierwszej kolejności przedstawiam Krem Gianduia. Krem przypomina wszystkim dobrze znaną Nutelle. Z tym ,że bardziej wyczuwalne są w nim orzechy laskowe. W skład kremu wchodzi m.in pasta z orzechów laskowych, i domniemam że w wersji oryginalnej ma ona bardziej gładką konsystencję (przypominającą masło orzechowe)Moja pasta ma troszkę grubiej zmielone orzechy więc pewnie dlatego sam krem nie ma idealnie gładkiej konsystencji. A o samej Akadami możecie poczytać tutaj http://www.academiabarilla.com/
Podaję przepis na krem  i  przepis na pastę orzechową.

Pasta z orzechów laskowych:
80g orzechów laskowych
2 łyżki miodu 
2 łyżki oliwy

Orzechy mielimy w food procesorze jak najdrobniej się da.W garnuszku podgrzewamy miód i oliwę gdy wszystko razem się połączy dosypujemy zmielone orzechy i energicznie mieszamy.Otrzymaliśmy w ten sposób pastę orzechową.
 
 
 Krem
125g dobrej gorzkiej czekolady
125 g mlecznej czekolady
100g pasty z orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady w osobnych naczyniach, następnie połączyć je razem i dodać pastę z orzechów laskowych i oliwę. Dobrze wymieszać i wlać krem do szklanego słoiczka.Krem nie musi być przechowywany w lodówce wystarczy ciemne suche miejsce.
 
 

1 komentarz: