wtorek, 14 maja 2013

Kołacz z serem

Kołacz czy nie kołacz oceńcie sami ?! Jak podają źródła jednak kołacz ;-) U nas to ciasto schodzi błyskawicznie, , właściwie od razu piekę dwa, albo jedna porcję ciasta chowam do lodówki , a na poranne śniadanie jak znalazł. Więcej o kołaczu znajdziecie tutaj http://pl.wikisource.org/wiki/Encyklopedia_staropolska/Ko%C5%82acz



Ciasto
2,5 szklanki mąki
1,3 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki stopionego masła
1 jajko (+ jedno do posmarowania ciasta)
30g drożdży świeżych

Z drożdży odrobiny mleka cukru i mąki  przygotować rozczyn ( więcej o cieście drożdżowym i rozczynie tu:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/p/porady.html) zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia .

Do misy wsypać pozostałe składniki dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto ( jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli zbyt ciężkie odrobinę mleka) Odstawić aż podwoi swoją objętość. Między czasie przygotować nadzienie serowe:

Masa serowa
Kostka białego sera (200G)
1 jajko
2-3 łyżki cukru
ew cukier waniliowy
2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem starając się jak najdokładniej rozetrzeć serowe grudki.

Kiedy ciasto wyrośnie , dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na kształt koła delikatnie podsypując mąką. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem , a na wierzch wykładamy połowę masy serowej zostawiając wolne ok 1 cm brzegi) Odstawiamy na ok 15 min. Przed wstawieniem do pieca brzegi cista smarujemy roztrzepanym jajkiem. pieczemy w 175 st ok 18-20 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz