czwartek, 16 maja 2013

Francuska zupa cebulowa na winie

Bo zupy trzeba jeść.... mam nadzieję, że znajdzie się tu wielu zwolenników zup. U nas w domu może drugiego dania nie być, ale zupa obowiązkowo. Cebulowa jest nie tylko zdrowa , ale i pyszna. Spokojnie tez możecie ją podać jako jedno z gorących dań na imprezie.Jest bardzo sycąca i dodatkowo na winku.....Na dodatek błyskawiczna w przygotowaniu.

1 kg cebuli
1 łyżka cukru
150ml wytrawnego białego wina
litr bulionu warzywnego
sól , pieprz gałka muszkatołową do smaku
  
dodatkowo , kilka kromeczek pieczywa i starty zółty ser na grzanki 
 .
Cebulę, obieramy siekamy niezbyt drobno podsmażamy na złoto dodając pod koniec łyżkę cukru.Czekamy aż się zeszkli i lekko skameralizuje Dolewamy 150ml wytrawnego białego wina i dusimy pod przykryciem 10min, następnie dolewamy litr bulionu i gotujemy kolejne 10min.Na końcu doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową .Podajemy z grzankami czosnkowymi zapieczonymi z serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz