poniedziałek, 27 maja 2013

Domowe pesto

Dla wielbicieli nieco konkretniejszych smaków polecam makaron z domowym pesto na świeżych liściach szpinaku. Dziękuje za inspiracje siostrze, która ostatnio raczy się oryginalnym włoskim pesto na śniadanie W temacie pesto-ciężko o naprawdę dobre ze słoiczka dlatego spróbujcie zrobić go sami w domu .Potrzebne będą :

2 doniczki świeżej bazylii (taki większy pęczek) 
2-3 ząbki czosnku 
40g orzeszków piniowych
70 g startego parmezanu
trochę oliwy z oliwek i sól pieprz do smaku.
Wszystkie składniki( oprócz oliwy) miksujemy w blenderze) przygotowaną masę przekładamy do słoiczka i zalewamy od góry odrobiną oliwy.Możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca
  

i propozycja podania ;-)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz