piątek, 24 maja 2013

Biszkopt parzony

Biszkopt parzony jest idealny do popołudniowej herbatki . Bardzo delikatny , sypki z dodatkiem domowych konfitur lub z kropla gęstego malinowego soku smakuje nad wyraz dobrze.

Składniki:
6 jajek
szklanka cukru pudru
szklanka mąki krupczatki
cukier waniliowy
cukier puder do posypania. 

Całe jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i ubijamy na parze do momentu aż masa się ogrzeje. Następnie zdejmujemy z nad pary i ubijamy do wystudzenia i zgęstnienia. Delikatnie dosypujemy przesianą mąkę i mieszany łyżką .Dno tortownicy ( 18-22cm) wykładamy papierem przelewamy masę i pieczemy w 160st ok 40min, studzimy w uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz