poniedziałek, 13 maja 2013

Muffinki cytrynowe z kremem

Babeczki powstały z okazji planowanego na świat przyjścia siostrzeńca. W smaku mocno cytrynowe, nie za słodkie, z grubą warstwą niezbyt ciężkiego cytrynowego kremu na bazie masła i serka mascarpone, Jak je oceniam - powiem krótko nie wiem nie załapałam się rozeszły się w błyskawicznym tępi, a co po niektórzy chcieli jeszcze ;-)



(składniki na 12 sztuk)


Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

skórka otarta z jednej cytryny
Składniki mokre:
100 g masła (roztopione i wystudzone)
1 jajko
sok wyciśnięty z cytryny

1/2 szklanki mleka

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, następnie wszystko mieszamy razem za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st przez 25 min.Po wystudzeniu dekorujemy kremem

Krem

250 g serka mascarpone
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 3 cytryn
ekstrakt cytrynowy 
(nie dodawajcie do kremu soku z cytryny zważy się !!!)

Masło ucieramy z cukrem na gładką puszysta masę, dodajemy serek skórkę i ekstrakt wszystko dokładnie łączymy , przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki


* dla odmiany cytrynę możemy zastąpić pomarańczą lub limonką 



Baby Shower 2013 - Chłopczyk!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz