czwartek, 25 kwietnia 2013

Tarta pieczarkowo -paprykowa



Ciasto:
100 g maki pszennej
100g mąki krupczatki
Pół kostki masła
2 żółtka
Szczypta soli
Posiekana pietruszka , tymianek i estragon

Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce ok 30min. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty i podpiekamy w gorącym piekarniku ok 10min
 

Nadzienie
1kg pieczarek
1 cebula
Papryka
Natka pietruszki
Sól pieprz do smaku
3 jajka

 szklanka kwaśnej śmietany

Pieczarki drobno siekamy i razem z cebulką podsmażamy na patelni dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na podpieczony spod z kruchego ciasta. Jajka miksujemy ze śmietaną i wylewamy na pieczarki. Pieczemy 20 min w 180 st.



1 komentarz:

  1. Jeszcze można by posypać posiekane chili,byłoby bardziej kontrastowo,ale i tak bez tego musi być pycha

    OdpowiedzUsuń