piątek, 26 kwietnia 2013

Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki są bardzo delikatne a jednocześnie charakteryzują się mocnym konkretnym smakiem.Oczywiście jak zwykle przy szpinaku obowiązuje zasada dobrego doprawienia ;-). Jest to idealna propozycja na eleganckie przyjęcie. Bardzo ładnie wygląda pokrojona na plastry i podana na liściach sałaty.


łosoś  wędzony 250 gramów
serek almette: 1 opakowanie
jajka cale: 4 sztuki
szpinak mrożony paczka bez dodatków: 1 opakowanie
sól pieprz do smaku: 2 szczypty
czosnek-3 ząbki
 mąka: 4 łyżki
musztarda z gorczycą: 4 łyżeczki
 miód: 4 łyżki
ostre papryczki: 2 sztuki


Szpinak podsmażyć z łyżką masła doprawić do smaku , zostawić do ostudzenia.Kiedy wystygnie wymieszać masę szpinakową z jakami i mąką. Masę wylać na blachę pokryta papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować na cienki placek. Piec ok 14-18 min w temperaturze 170 st. Po upieczeniu placek wyłożyć na ściereczkę (papierem do góry) zerwać papier a ciasto jeszcze cieple zrolować wraz ze ściereczką w roladę i pozostawić do ostygnięcia Między czasie przygotować nadzienie, Serek doprawić do smaku utrzeć na gładką masę dodając albo zmielony pieprz kolorowy, lub cale kulki pieprzu marynowanego). Upieczoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym serkiem, na wierzch poukładać plastry wędzonego łososia a na nim ostre papryczki. Całość zawinąć ponownie w roladę, ciasno owinąć folia i wstawić do lodówki na przy najmniej 2 godziny. Podawać z cytrynką i ew sosem (u mnie był to sos miodowo gorczycowy-nic prostszego jak musztardę z gorczycą wymieszać z miodem) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz