czwartek, 25 kwietnia 2013

Bułeczki śniadaniowe

Niezawodne bułeczki śniadaniowe. Ich zaleta jest to , ze możecie je przygotować wieczorem, wsadzić do lodówki , a rano upiec i cieszyć się świeżym pachnących pieczywem na śniadanie .



4dkg drożdży świeżych 

150 ml wody
150ml mleka
400g mąki pszennej
łyżka cukru 
pól łyżeczki soli. 

Mleko mieszany z woda podgrzewany aby było letnie.Przygotowujemy rozczyn -drożdże rozcieramy z cukrem dolewamy wodę z mlekiem i dosypujemy tyle mąki aby uzyskać konstytucję gęstej śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Do misy wsypujemy resztę mąki ,płynu sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na ok 40 min do podwojenia objętości. Potem formujemy w miarę równe bułeczki, odstawiamy na 15 min pod ściereczką. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy każda bułeczkę na krzyż i smarujemy mlekiem . Pieczemy 18-20 minut w 200st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz