czwartek, 25 kwietnia 2013

Mus czekoladowy

Pyszny, puszysty, aksamitny...taki właśnie jest mus czekoladowy. Nie da się go wiele zjeść, ale odrobina wystarczy, aby od razy poprawić sobie humor.


200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
4 łyżki wody
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
śmietanka 30% (6 łyżek)
szczypta soli
1. pokruszoną czekoladą roztapiamy na parze gdy się rozpuści dodajemy masło i dokładnie studzimy.
2. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy do masy i mieszamy.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżką cukru nastepnie ubijamy śmietankę która razem z piana dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Gotowy mus przekładamy do pucharków wstawiamy do lodówki, przed podaniem dekorujemy dowolnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz