czwartek, 25 kwietnia 2013

Mrożony suflet pomarańczowy

Mrożony suflet pomarańczowy. Powiem wam tylko tyle - jest wyśmienity :-) jeśli uda wam się dodać do niego odrobinę likieru pomarańczowego to będzie idealnie.



Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych: 

Sok i skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
3 białka
8 łyżek cukru
300ml śmietanki 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego (jeśli nie macie trudno)

Sok i skórkę otartą z pomarańczy mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, następnie skręcamy ogień i gotujemy do chwili gdy powstanie nam gęsty syrop.Białka ubijamy na sztywną pianę, i nie przerywając ubijania cienką stróżką wlewamy ciepły syrop pomarańczowy (ubijamy do wystudzenia) Następnie dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i jeśli macie to likier, wszystko delikatnie mieszamy. Kokilki owijamy folią aluminiową tak, aby powstał nam wyższy rant. Przekładamy masę do foremek i wkładamy do zamrażalnika na ok 4godz. Podajemy z cząstkami pomarańczy lub mandarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz