wtorek, 30 kwietnia 2013

Koktajlowe lody jagodowe na kefirze

Kolejny przepis , który powstał w myśl zasady, że w mojej kuchni nic się nie marnuje;-).Lody są wynikiem nadprodukcji koktajlu jagodowego ;-) W smaku mocno jagodowe, nie za słodkie, i o obniżonej zawartości tłuszczu dzięki zastąpieniu części śmietanki kefirem.


400 g jagód (użyłam mrożonych)
250 ml mleka
250 ml kefiru
250 ml śmietany kremówki
cukier do smaku

W blenderze przygotowujemy koktajl nie rozmrażając owoców. Jeśli chcemy aby nasze lody miały w sobie całe owoce, odkładamy garść jagód, którą dodajemy na koniec nie miksując już. Jeśli użyliśmy jagód mrożonych właściwie od razu możemy nasz koktajl przelać do maszynki do lodów i zacząć kręcić. Następnie wsadzić lody do zamrażalnika choć  w większości przypadków, lody można jeść zaraz po wyjęciu z maszynki  Jeśli mamy owoce świeże , całą mieszankę należy mocno schłodzić zanim zaczniemy robić lody. Jeśli nie posiadacie maszynki do lodów to po przygotowaniu mieszanki, należy ją przelać do odpowiedniego naczynia ( idealne są silikonowe keksówki i wstawić do zamrażalnika, co pół godziny delikatnie przemieszać aby lody napowietrzyć i rozbić tworzące się lodowe kryształki. I tak do momentu,  aż osiągną właściwą konsystencję.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz