poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Domowy baton 3 bit

Domowa wersja batonika 3 bit w wersji XXL ;-). Jeśli ktoś by mnie zapytał o opinię o tym ciasteczku to powiedziałabym tak: trzeba lubić  ;-) W smaku dość dobrze odzwierciedla 3 bita oryginalnego  mocno mleczny, z grupą warstwą czekolady. Chrupie jak ten ze sklepowej półki. Polecam jako drobną przekąskę do pracy, albo do dziecięcej śniadaniówki.

450 g herbatników
400 g mleka w proszku (pełnego , nie w granulkach)
300 g stopionego masła
ok 15 0ml oleju
5 łyżek cukru pudru
50 ml mleka
4 tabliczki mlecznej czekolady


Mleko w proszku mieszamy na gładką masę z roztopionym masłem, olejem i cukrem pudrem.. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, na to część masy mlecznej, następnie znowu herbatniki i masa i tak do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Mnie wyszły 4 "piętra". Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 ml mleka . Pamiętajcie że najpierw podgrzewamy mleko a następnie dodajemy czekoladę połamaną na kostki, Jeśli zrobicie na odwrót czyli do topiącej się już czekolady  dodacie zimne mleko, może to spowodować zbrylenie się czekolady. Płynną masą czekoladową polewamy wierzch naszego batona i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Kroimy ciepłym nożem. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Co zrobić, żeby masa się nie zważyła? Robiłam ją już kilka razy i niestety wychodzi za każdym razem tak samo. Czy to może być wina mleka w proszku, jego złej jakości?

    OdpowiedzUsuń