sobota, 27 kwietnia 2013

Placek drożdżowy z serkiem waniliowym i truskawkami

Ciasto drożdżowe na przywołanie lata.Pachnie i smakuje bosko. Połączenie wanilii i truskawek daję niebiańskie doznania smakowe. Zresztą przekonajcie się sami.



ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki stopionego masła
3 łyżeczki drożdży suchych
cukier waniliowy
szklanka ciepłego mleka

masa serowe:
300 g serka homogenizowanego waniliowego
1 jajko
3 łyżki budyniu waniliowego ( proszek)
cukier waniliowy opcjonalnie

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wlewamy do  i  miski wkładamy resztę składników. Wyrabiamy gładkie lśniące ciasto. ja zawsze to robię za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.Zostawiamy pod ściereczką do podrośnięcia (ok 45 min). Między czasie przygotowujemy masę serową. Serek homogenizowany waniliowy mieszamy z roztrzepanym jajkiem i 3 łyżkami budyniu waniliowego .

Kiedy ciasto podrośnie, wykładamy go na posypaną mąką tortownice i wałkujemy placem grubości ok 1cm. Ciastem wykładamy przygotowaną wcześniej foremkę i odstawiamy jeszcze na 15 min w ciepłe miejsce. Następnie na podrośnięty placek wylewamy masę serową i układamy truskawki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 min 175 st.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz